Tuesday 22 November 2011

Kā savaldzināt ar smaržu palīdzību

Britu ELLE decembra numurā ir interesants raksts par smaržām, kas pretējā dzimumā pārstāvjos spēj izraisīt seksuālo kāri. Runa nav par kaut kādām seksšopā nopērkamām smaržām, bet gan par augstākās parfimērijas sasniegumiem.
 Raksts apraksta ķīmiskos savienojumus, daudzus no kuriem izdala ne tikai no augiem bet arī no dažādu dzīvnieku ķermeņu noteiktajām daļām (fūūūu), kā arī citus parfimērijas mākslas trikus, kas piešķir smaržām seksualitāti un jutekliskumu. Izrādās, parfimērijas mākslinieki spēj panākt to, ka viņu radītās aromātiskās kompozīcijas cilvēku smadzenēs neapzināti asociējas ar matu, ādas un, sorry, seksa laikā izdalīto šķidrumu aromātiem. Ir arī tādi, kas liek sapņot par vieglās uzvedības sievietēm. Piemēram, indols, kas ir gan dažos augos un puķēs, gan cilvēku matos un citos (labāk nezināt kādos) ķermeņa izdalījumos atrodams organisks savienojums tika izmantots Tubéreuse Criminelle smaržu sastāvā, par kuru viņu radītājs, Serge Lutens, raksta: "šīs smaržas ir ekstrēmi jutekliskas, tās lietojot, mēs uzņemamies risku". Baisi un interesanti, vai tiešām tā ir. Es par šīm smaržām, gan arī par visām pārējām, kas tika minētas rakstā, neko iepriekš nebiju dzirdējusi. Tās, domāju, nav nopērkamas Stokmanā, bet, droši vien, attiecīgo zīmolu flagship veikalos vai arī specializētajos veikalos, kas tirgo retas smaržas.


Raksta malā gan tika uzskatītas mūsdienās vairāk populāras smaržas, kā alternatīva tiem, kas nevēlas vai nevar atrast tās ekskluzīvās. Piemēram, Red Door no Elizabeth  Arden, Bottega Veneta no Bottega Veneta, Shalimar Parfum Initial no Guerlain, Forbidden Euphoria no Calvin Klein, L'essence no Balenciaga, Pure DKNY no DKNY.
Beigās gribēju uzsvērt, ka raksta autore noliedz rožu aromāta spēju būt seksīgam un uzbudinošam: "puķu aromāts ir brīnišķīgs, bet tas ir domāts kukaiņiem, nevis cilvēkiem". Viņa arī min ļoti interesantu zinātnisko atklājumu - sieviešu asaras satur ķīmisko savienojumu, kas vīriešu smadzenēs nogalina jebkādas seksuālas izjūtas. Eh... Ja es to būtu zinājusi agrāk... 

3 comments:

  1. Mani noteikti var savaldzināt ar smaržu palīdzību ;)

    ReplyDelete
  2. es īsti neticu savaldzināšanai ar smaržām. Katram cilvēkam, arī vīrietim :) , patīk kaut kas cits. Kas vienam ir valdzinošs, otram kož degunā.
    Bet par tām asarām bija labs :)

    ReplyDelete
  3. Ir tomēr jātrāpa savaldzināmā vīrieša gaumē, savādāk var sanākt kā man, ka viens vīrietis pasaka to, ka es jauki smaržoju un bla, bla, bla, a otrs: "Jums X (mans šefs) algu smaržās maksā?" Tā lūk! :)

    ReplyDelete